top of page

Pautes per criar un "petit dictador" (2n capítol)

Com ja sabeu, l'objectiu d'aquestes pautes es senyalar i descriure patrons perjudicials, no amb la idea de culpar als pares, sino amb la intenció d'ajudar-vos a identificar-los i poder trencar-los. Estàn basats en el llibre "Cómo criar hijos tiranos. Manual de antiayuda", on ens sembla molt interessant el format desenfadat, amè i irònic dels autors que pretenen redactar aquest manual d'antiajuda (perquè d'autoajuda ja n'hi ha molts oi?). ;)


En anteriors entrades del blog, us explicavem les bases per criar un petit dictador. Avui, us proporcionem el segon capítol de “Pautes per criar un petit dictador”.


"Ensenyi la Irresponsabilitat"


La irresponsabilitat és una de les grans vies cap a la "dictadura", ja que la persona que no es responsabilitza dels seus actes té sempre més facilitat per exigir als altres que el complaeixin i culpar-los si no ho aconsegueixen.


Una bona estratègia per propiciar la falta de responsabilitat des de ben petits consisteix en fer les coses pel seu fill, en comptes d'exigir-li que les faci. Resulta interessant constatar que molts pares apliquen aquesta pauta, pero no perquè vulguin convertir el seu fill en un petit dictador, sino amb l'extranya idea de que el fan més responsable resolent-li les coses.


L'estratègia de promoure la irresponsabilitat té l'encant que és fàcil d'utilitzar i que es pot aplicar en moltes ocasions. Tots els pares hem netejat les dents als fills quan no sabíen com agafar el raspall, els hi hem untat les torrades quan eren petits o els hem ajudat a recollir les joguines. Per començar a criar un petit dictador, només cal que ho seguim fent per ells quan ja podríen fer-ho perfectament sols: seguir netejant les dents a un nen de 6 anys, continuar untant les torrades a la nena de 10 anys i recollir les "joguines" (en aquest cas, llaunes de cervesa i envasos de patates fregides) a l'adolescent.


Tanmateix, deixarà de ser pare, per començar a servir al seu fill, una estratègia que aporta un avantatge afegit: si tu fas malament la tasca, el seu fill podrà assenyalar-lo com a culpable!


"Entreni al seu fill a tenir rabietes"


Hi ha diverses maneres de promoure i aprofitar les rabietes dels seus fills, Una bona idea es adelantar-se a la mala conducta del seu fill explicant-li com portarse malament. Això que sembla una genialitat, no es tant extrany: hem vist amb freqüència pares que generen veritables "profecías auto-cumplidas" a l'explicar amb tot detall als seus fills tot el que NO han de fer.


La manera més eficaç de promoure la rabieta, es CEDIR davant d'ella. Si s'instaura un patró en el que sistemàticament claudica devant de les rabietes del seu fill i en canvi, no li presta atenció quan es porta bé, estarà fent una dobre aportació a la carrera de la dictadura.


Sempre hi ha un motiu per cedir: cedeix per a que els veins no s'alarmin, per a que no li cridin l'atenció al carrer, per a que el seu fill no s'embruti els pantalons quan es tiri a terra al carrer, etc. O el millor argument de tots, cedeixi vostè per a que no es traumatitzti. Aquest, sempre funciona.
Estigueu ben atents al proper capítol, on explorarem altres pautes que ajudin a generar "petits dictadors".
Referència Bibliogràfica: “Cómo criar hijos tiranos. Manual de antiayuda. Mark Beyebach y Marga Herrero de Vega (2013).”
Posts Recents
Arxiu
bottom of page