top of page

Com canvien les coses!


Com ha anat el Nadal? Ja heu fet tot el que toca? Pare Noel, Tió, Reis Mags, Sant Esteve, dinar de nadal etc.? Segurament molts de nosaltres fem només una part dels rituals de nadal, ja que aquests han anat evolucionant i els hem adaptat. Però per què seguim celebrant el naixement de Jesús o ens reunim quan una persona propera mort? Alguns de vosaltres potser no volen tenir res a veure amb aquests temes. Llavors què ens empeny a seguir realitzant els rituals?


Els rituals ens ajuden a fer concret allò abstracte. Generem experiències que ens facilitin la incorporació a la nostra vida d’una situació diferent o d’un canvi abstracte. Els enterraments ens ajuden a assumir que la persona ja no hi és. Els casaments són una presentació en societat i un compromís de cara a la parella, d’una cosa tant abstracte com una relació. Podem fer rituals de benvinguda a qui arriba com un bateig o una festa.


Per altra part els rituals ens dónen la sensació de control. Aquells que feien la dansa de la pluja creien que així controlaríen el temps. Avui en dia ha evolucionat lleument cap als tiradors de cartes, els amulets o les espelmes. Si això ho portem a l’extrem podem començar a fer accions repetides per evitar mals majors com infeccions o explosions de gas. En aquest cas els criteris diagnòtics ens diríen que estem davant d’un cas de Transtorn Obsessiu Compulsiu.

Com que ens trobem amb molts rituals diluits, a teràpia els podem construïr per ajudar a fer transicions vitals, per deprendre’s, per posar sobre la taula els agravis d’una parella etc. Generem una experiència que ens ajudi a desencallar-nos, fent concret allò abstracte, i a seguir endavant amb una visió més actualitzada. Per aconseguir-ho en ocasions hem de tenir converses pendents amb gent que ja no hi és o anar a llocs significatius. Cada persona necessita un ritual adaptat a la seva situació. Tal com fem un vestit a mida per a cada psicoteràpia, és necessari ajustar el ritual de forma individualitzada.


No oblideu que els rituals tenen una funció: ens ajuden a transitar per les diferents etapes i a adaptar-nos, i per tant és important no deixar-los de banda. Això no treu que en puguem fer una selecció i actualització.
Posts Recents
Arxiu
bottom of page