top of page

Què passa dins de la consulta?

“Això de la Psicoteràpia com funciona?” “Què em fareu?” Sovint ens trobem amb persones que no tenen gaire clar què passa en una sessió de psicoteràpia. La part de parlar i escoltar tots la tenim clara, però això no acaba aquí... El que passa dins la consulta és molt més.Què no passa en una psicoteràpia?

 • Canvis en base a objectius difusos: no podem generar cap canvi si no sabem on volem anar. Demandes com “vull ser més feliç” no són útils si nos som capaços de concretarles més.

 • Esperar que canvii l'altre: recorda que qui ve a teràpia ets tu, per tant és poc esperable que canvii l’altre, a no ser que el teu posicionament relacional varii. Tenim molt poc poder en canviar els altres, però en tenim molt en el canvi personal.

 • Canvis màgics sense esforç personal: si bé és cert que existeixen canvis ràpids, habitualment aquests venen acompanyats d’un període d’introspecció, anàlisi i acció.

 • Solucions infalibles o receptes màgiques per a problemes complexos: És poc realista esperar un canvi màgic en una sessió d’una situació que porta temps existint. Tan de bo les receptes universals i infalibles funcionéssin, però cal fer una teràpia individualitzada i adaptada a cada persona i situació.

 • Que el terapeuta decideixi per tu, que actui per tu: No sería lícit que el terapeuta decidís per tu quant no serà ell qui pagarà les conseqüències. Un dels objectius de la teràpia és generar més autonomia, autoestima i responsabilitat,per tant no té coherència decidir en lloc del pacient.

 • Que endevini el que t'està passant: cal explicar al terpèuta qui ets i què et passa per poder realitzar una psicoteràpia. L’experiència i estudi ens pot ajudar a tenir pistes de per on pot anar el cas, però mai la veritat absoluta.

Llavors què podem esperar en una psicoteràpia?

 • Canvis personals a través d'esforç, introspecció i acció: si estàs disposat a posar en pràctica aquests tres punts és molt probable que en un breu període de temps començis a generar canvis en la teva vida i benestar personal.

 • Generar un equip entre psicòleg i client: tu ets l’expert en la teva vida i el psicoterapeuta és l’expert en processos. Si entre els dos es genera un equip estarem organitzant un bon setting per al canvi.

 • Acordar objectius concrets de canvis personals: Si saps cap a on vols anar, junts podrem veure com fer-ho i com resoldre els obstacles. D’un objectiu poc concret com “ser més feliç” en podem treure un altre com “si tingués una relació més estreta amb els meus fills seria més feliç”, que ens porta a parlar de quines coses podríem fer per aproparte als teus fills.

 • Canvis on la persona és el principal agent actiu: Si vols canviar qualsevol cosa de tu mateix o de com et relaciones tens altes probabilitats d’aconseguir-ho. Si pel contrari busques un canvi en els altres, fàcilment quedaràs descontent amb la teràpia.

 • Un espai d'intimitat, comprensió, empatia i confidencialitat : Una psicoteràpia t’ofereix un espai especial amb aquestes característiques que facilita la posició de vulnerabilitat i confidència que necessita un procés de canvi.

 • Un espai per ordenar-se, reflexionar i redefinir: A nivell cognitiu ens ajuda a re-estructurar els nostres esquemes, jerarquíes i a revisar els nostres significats.
Posts Recents
Arxiu
bottom of page