top of page

Assentem les bases per als "petits dictadors"A qui denominem petit dictador? al fill que desobeeix, desqualifica, amenaça, coacciona i fa xantatge als seus pares fins al punt d’intimidar-los o dominar-los. Aconsegueix sempre el que vol, sense importar els mitjans, des de la pressió psicològica constant fins l’insult o l’agressió.


Sovint, ens arriben famílies amb nens que controlen el que passa a casa, el que es fa i no es fa. El paper dels pares és molt important, si es dedica l’atenció i energia suficients, poden fer una contribució decisiva per que el seu fill es converteixi en un petit dictador.


Com ja sabeu, l'objectiu d'aquestes pautes es senyalar i descriure patrons perjudicials, no amb la idea de culpar als pares, sino amb la intenció d'ajudar-vos a identificar-los i poder trencar-los. Estàn basats en el llibre "Cómo criar hijos tiranos. Manual de antiayuda", on ens sembla molt interessant el format desenfadat, amè i irònic dels autors que pretenen redactar aquest manual d'antiajuda (perquè d'autoajuda ja n'hi ha molts oi?). ;)


En l’article d’avui, explorem les bases que podem assentar, quan els nens són petits. Els experts coincideixen en que és a la infància quan s’adquireixen en bona mesura els hàbits, actituts i estils de relació que marcaràn la vida adolescent i adulta. Per aquest motiu, la infància és també el moment privilegiat per a començar a crear un bon petit dictador. En properes entrades del blog, oferirem un conjunt de pautes amb les que podeu contribuir a que els vostres fills comencin a mostrar conductes capritxoses, manipuladores i dèspotes des de molt petits. Totes elles responen a dues grans estratègies: o bé no posar límits, cedint constantment i permetent que el nen sigui el qui porti el timó de la família, o bé adoptant un estil coercitiu i agressiu com a pares. En el primer cas, és probable que el seu fill respongui ocupant l’espai relacional que vosaltres gentilment li aneu cedint i va adquirint més poder; en el segon, la resposta tirànica sorgirà com una imitació de la vostra conducta i com a reacció de l’agressió adulta. En els dos casos, estareu assentant les bases per crear un bon petit dictador.


Per desgràcia, cap de les recomanacions que farem, es universalment eficaç, entre d’altres perquè totes depenen de les circumstàncies i de l’edat del nen. En realitat, tots els pares cedim amb certa freqüència, i ens enfadem en moments puntuals; la clau perquè aquestes pautes us ajudin a construir un petit dictador és que les apliqueu de forma severa i que multipliqueu els vostres esforços quan veieu que el vostre fill comença a respondre de la manera esperada.
Referència Bibliogràfica: “Cómo criar hijos tiranos. Manual de antiayuda. Mark Beyebach y Marga Herrero de Vega (2013).”

Posts Recents
Arxiu
bottom of page